Domácí obyčejný chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
2 hrnky voda
2 hrnky hladká mouka
1 hrnek polohrubá mouka
2 lžičky drcený kmín
100 g žitný kvásek
1 hrnek mouka na domácí chléb

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vsypeme polohrubou, hladkou a mouku na domácí chléb, osolíme a okmínujeme. Pak přidáme kvásek a vodu. Nemáme-li kvásek, dáme lžičku sušeného droždí. Promícháme jen tak, aby se směs spojila. Zakryjeme a necháme v klidu 12 hodin kynout. Pak těsto v míse jen promícháme a necháme podle času 3 - 6 hodin dál kynout

  2. Z pečícího papíru si vystřihneme kolo o průměru dna hrnce, ve kterém budeme chléb péct. Hrnec s poklicí vložíme do trouby, zapneme ji na 250 °C a 30 minut hrnec rozpalujeme. Obyčejný chléb jsem pekla v zapékacím hrnci z varného skla. Pak z hrnce sundáme pokličku, dovnitř vložíme pečící papír a s pomocí stěrky vlijeme těsto. Do trouby dáme kastrůlek s vodou. Pod pokličkou pečeme chléb 30 minut. Pak odkryjeme a dopékáme 15 - 25 minut podle toho, jak vybarvenou kůrčičku chceme. Je dobré nechat chléb chladnout na mřížce pod čistou utěrkou

  3. Domácí obyčejný chléb podáváme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!