Domácí listové těsto recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto 2
1 špetka sůl
1 ks vejce
250 g hladká mouka
4 lžíce octová voda
těsto 1
250 g máslo
250 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst, které nakonec spolu spojíme.

  2. Těsto 1: Do prosáté mouky rozdrobíme máslo a řádně prohněteme.

  3. Těsto 2: Odměříme si několik lžic teplé vody, kterou okyselíme lžičkou octa. Prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou. Řádně prohněteme v hladké těsto.

  4. Těsto 2 na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice.

  5. Postup po 15-ti minutách ještě dvakrát zopakujeme.

  6. Pak již listové těsto můžeme použít k pečení.

  7. Listová těsta plníme sladkými, zeleninovými nebo masovými nádivkami. Těsto potíráme rozšlehaným vejcem, aby drželo tvar a lépe lístkovalo.

  8. Pečeme v horké předehřáté troubě dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!