Domácí chléb Sampoch recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 2 lžičky sůl 4 cl ocet 2 lžičky kmín 7 dl vlažná voda 30 dkg žitná mouka 60 dkg pšeničná hladká mouka 1 ks droždí (42 g)
Postup Domácí chléb Sampoch recept
Postup přípravy receptu
-
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr, 2 dl vody, 1/3 žitné mouky, dobře promícháme a necháme vzejít kvásek, což trvá cca 15 minut.
Poté přidáme zbytek žitné mouky a 4 dl vody, těsto na chléb necháme vykynout (cca 25 minut).
Když hmota nabude 2 - 3x na objemu, přidáme sůl, kmín, ocet, který rozpustíme ve zbylém 1 dl vody, a promícháme. Pak přidáme 0,6 kg pšeničné hladké mouky, mícháme a hněteme, podle pořeby ještě přidáme mouku, až dostaneme těsto, které téměř nelepí.
Těsto na chléb Sampoch rozdělíme na dvě poloviny a vytvoříme bochánky nebo šišky (podle tvaru ošatek). Chléb dáme kynout do vymoučněných ošatek. Já používám ošatky pletené ze slámy.
Když těsto v ošatkách vykyne (cca 30 - 45 minut), vyklopíme na plech, který pomoučníme, chléb potřeme studenou vodou a dáme péct do trouby předehřáté na 250 °C.
Domácí chléb Sampoch pečeme 10 minut na 250 °C, pak stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.