Domácí chléb s klíčky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

cukr
sůl
2 lžíce ocet
kmín
400 ml voda
200 g hladká mouka
200 g polohrubá mouka
5 g sušené droždí
300 g žitná mouka
50 g pšeničné klíčky

Postup přípravy receptu

  1. Pokud používáme domácí pekárnu, dáváme suroviny v tomto pořadí

  2. Vlažná voda, ocet, mouky, klíčky, sůl, cukr, kmín, droždí. Vložíme do pekárny a zvolíme program, který nám udělá buď celý chléb (program pro celozrnný chléb, jelikož máme žitnou mouku), nebo pokud budeme péct chléb v troubě, tak pouze program pro uhnětení těsta

  3. Pokud budeme těsto zpracovávat ručně, tak je postup následovný

  4. Smícháme si mouky a klíčky, připravíme si kvásek a vše i s ostatními surovinami zpracujeme. Těsto dáme na teplé místo vykynout na 40 minut a poté prohněteme. Chléb vypracujeme do požadovaného tvaru a dáme na pomoučněný plech ještě na 25 minut vykynout

  5. Troubu si předehřejeme na 200 °C a před vložení do trouby potřeme vodou

  6. Domácí chléb s klíčky pečeme 30 minut. Potom vypneme a necháme dojít 15 minut

  7. Domácí chléb s klíčky vyndáme z trouby a potřeme znovu vodou, aby nám kůrka změkla. Necháme pořádně vychladnout a teprve potom můžeme krájet.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!