Domácí celozrnné žemle recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
3 lžíce olej
1 lžička sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
150 ml mléko
20 g droždí
100 ml bílý jogurt
sezamové semínko
500 g celozrnná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, vmícháme cukr a necháme vyběhnout kvásek. Z prosáté mouky, soli, vajec, jogurtu, oleje a kvásku vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak těsto opět propracujeme a rozdělíme na 8 kousků, ze kterých vytvarujeme kulaté žemle. Žemle zakryjeme utěrkou a necháme opět asi 20 minut kynout

  2. Vykynuté žemle přendáme na plech vyložený pečícím papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem

  3. Celozrnné žemle pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 - 25 minut dorůžova

  4. Domácí celozrnné žemle podáváme jako přílohu například k polévkám či gulášům. Žemle výborně chutnají plněné hamburgerem, salátem a dipem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!