Domácí celozrnné žemle recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 3 lžíce olej 1 lžička sůl 2 ks vejce 1 ks vejce 150 ml mléko 20 g droždí 100 ml bílý jogurt sezamové semínko 500 g celozrnná mouka
Postup Domácí celozrnné žemle
Postup přípravy receptu
-
Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, vmícháme cukr a necháme vyběhnout kvásek. Z prosáté mouky, soli, vajec, jogurtu, oleje a kvásku vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak těsto opět propracujeme a rozdělíme na 8 kousků, ze kterých vytvarujeme kulaté žemle. Žemle zakryjeme utěrkou a necháme opět asi 20 minut kynout
Vykynuté žemle přendáme na plech vyložený pečícím papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem
Celozrnné žemle pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 - 25 minut dorůžova
Domácí celozrnné žemle podáváme jako přílohu například k polévkám či gulášům. Žemle výborně chutnají plněné hamburgerem, salátem a dipem.