Dobrá klasická vánočka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

7 g sůl
160 g máslo
3 ks žloutek
300 ml mléko
40 g rozinky
20 g mandle
160 g cukr krupice
20 g ořechy
450 g hladká mouka
1 ks citronová kůra
220 g polohrubá mouka
1 ks droždí (42g)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Přisypeme oba druhy mouky, přidáme sůl, žloutky, citronovou kůru, rozinky a nakonec rozpuštěné máslo

  2. Těsto zaděláváme 15 - 20 minut. Necháme 30 minut v pokojové teplotě a dáme na noc do lednice

  3. Z těsta uděláme 12 dílků, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny (na dvě vánočky). Vánočky zaplétáme z 6 pramenů. Necháme kynout. Když je vánočka vykynutá, potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí

  4. Vánočku pečeme 35 - 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C

  5. Klasickou vánočku krájíme na plátky a podáváme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!