Dietní hustá zelňačka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

4 - 5 stroužků česnek
sůl
1 - 2 ks vejce
3 ks brambory
2 l voda
1 hrst jáhly
1 hrst pohanka
drcený kmín
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
1 balíček kysané zelí
mletá pálivá paprika
1 hrst jemné ovesné vločky
1 hrst ovesné otruby

Postup přípravy receptu

  1. Dáme si vařit vodu, tak 1,5 - 2 litry. Mezitím oloupeme a na kostky nakrájíme brambory a dáme je vařit do vody. Osolíme, okmínujeme, opepříme a přidáme mletou papriku. Dávám trochu sladké a trochu pálivé papriky. Pálivá paprika dodá polévce na pikantnější chuti. Ovšem ne každý ji snese, pokud nemáte rádi ostřejší pokrmy, tak zvolte raději jen sladkou papriku. Necháme povařit, dokud nebudou brambory poloměkké

  2. Zatím si kysané zelí nakrájíme na menší kousky a přidáme vařit k bramborám. Rozšleháme si v hrnečku vejce a za stálého míchání nalijeme vejce do polévky. Přidáme nastrouhaný česnek. Nakonec do polévky dáme zavařit ovesné vločky nebo ovesné otruby, pohanku a jáhly. Jáhly je nutné před přidáním do polévky několikrát spařit, jinak by byla polévka hořká. Není nutné dávat všechny tři druhy obilnin, ale přidáme jen tu, která nám chutná, nebo kterou máme zrovna doma. Ještě tak 5 minut necháme polévku povařit. Hustou zelňačku dochutíme solí, pepřem a polévka je hotová

  3. Dietní hustou zelňačku podáváme podle chuti jen tak samotnou, případně s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!