Dietní celozrnná žemlovka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
1 ks vejce
2 ks vejce
50 ml mléko
4 - 6 ks jablko
med
mletá skořice
celozrnná mouka
500 g nízkotučný tvaroh
1 ks celozrnná veka

Postup přípravy receptu

  1. Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Jablka oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z nich vodu. Tvaroh smícháme s 2 vejci a osladíme medem podle chuti. V další misce dobře rozšleháme vejce, mléko a med. Celozrnnou veku nakrájíme na plátky

  2. V rozšlehaných vejcích s mlékem namáčíme plátky veky, které klademe jako první vrstvu do formy. Dále na plátky veky rozprostřeme půlku tvarohu, půlku nastrouhaných jablek a posypeme skořicí. Potom opět položíme vrstvu veky, následuje tvaroh, nastrouhaná jablka a poprášíme skořicí

  3. Žemlovku pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi třičtvrtě hodiny až hodinu. Já sama peču žemlovku v remosce. Při pečení v remosce musíme dávat pozor, protože směs snadno naběhne, může se přilepit k pečícímu víku a potom následně připálit

  4. Dietní celozrnnou žemlovku můžeme podávat za tepla jako hlavní chod či za studena jako výborný dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!