Dietní celozrnná žemlovka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- olej 1 ks vejce 2 ks vejce 50 ml mléko 4 - 6 ks jablko med mletá skořice celozrnná mouka 500 g nízkotučný tvaroh 1 ks celozrnná veka
Postup Dietní celozrnná žemlovka
Postup přípravy receptu
-
Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Jablka oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z nich vodu. Tvaroh smícháme s 2 vejci a osladíme medem podle chuti. V další misce dobře rozšleháme vejce, mléko a med. Celozrnnou veku nakrájíme na plátky
V rozšlehaných vejcích s mlékem namáčíme plátky veky, které klademe jako první vrstvu do formy. Dále na plátky veky rozprostřeme půlku tvarohu, půlku nastrouhaných jablek a posypeme skořicí. Potom opět položíme vrstvu veky, následuje tvaroh, nastrouhaná jablka a poprášíme skořicí
Žemlovku pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi třičtvrtě hodiny až hodinu. Já sama peču žemlovku v remosce. Při pečení v remosce musíme dávat pozor, protože směs snadno naběhne, může se přilepit k pečícímu víku a potom následně připálit
Dietní celozrnnou žemlovku můžeme podávat za tepla jako hlavní chod či za studena jako výborný dezert.