Cuketový pekáček s uzeninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
olej
sůl
2 lžíce máslo
4 ks rajčata
500 g brambory
500 ml mléko
2 ks cibule
2 ks cuketa
1 lžíce rajčatový protlak
150 ks gouda
2 lžíce hladká mouka
1 ks zelená paprika
mletý černý pepř
400 g měkký salám
strouhaný muškátový oříšek
200 ml světlé pivo 10°

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory a omyté menší cukety nakrájíme na plátky asi 1,5 cm silné, které osolíme a opepříme a postupně na malém množství oleje z obou stran osmahneme dozlatova. Opečenou zeleninu na ubrousku osušíme a necháme vychladnout. Očistěnou papriku nakrájíme na proužky a rajčata na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Salám nebo šunku nakrájíme na drobnější kousky

  2. V hlubší pánvi necháme na oleji zesklovatět cibulku s česnekem, pak vmícháme nakrájenou uzeninu (měkký salám nebo šunku) a kousky papriky. Za stálého míchání přidáme rajčatový protlak, vše podlijeme pivem a krátce podusíme

  3. Dno pekáčku vyložíme polovinou brambor, které poklademe cuketou, navršíme uzeninovou směs, pak přidáme nakrájená rajčata a poslední vrstvu tvoří zbývající brambory

  4. Připravíme si bešamel. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, ochutíme solí a muškátovým oříškem a asi 15 minut povaříme. Ještě do horkého krému vmícháme nastrouhaný sýr a omáčku vlijeme do naplněného pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 - 30 minut dorůžova

  5. Zapečenou cuketu s bramborem a uzeninou rozdělíme na porce a podáváme s čerstvou zeleninou jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!