Čokoládový mátový dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

olej
6 ks vejce
125 g máslo
250 g čokoláda
1 hrst máta
275 g cukr krupice
4 lžíce cukr moučka
400 ml smetana ke šlehání
6 - 8 kapek mátový extrakt

Postup přípravy receptu

  1. V receptu je nejlepší použít 70% čokoládu. Dobrá je ale i hořká čokoláda, nebo čokoláda na vaření. Pokud nemáme mátový extrakt, můžeme krém udělat bez něj, nebo si jej vyrobit. Mátový extrakt uděláme tak, že do malé uzavíratelné sklenice dáme spoustu lístků máty, které následně zalijeme vodkou. Dobře zadělanou sklenici dáme alespoň na den do lednice. Nejlepší je extrakt po několika dnech, kdy dostane černou barvu

  2. Nejprve si připravíme karamel. Hrst máty nasekáme na drobné kousky. Plech či nerezový tácek potřeme zlehka olejem. Na plotně rozpálíme větší pánev. Na ni nasypeme 100 g cukru, který necháme pomalu rozpouštět. Za žádnou cenu ho však nemícháme! Když cukr začne bublat a stane se tekutým, nalijeme ho na plech. Ještě na rozehřátý karamel nasypeme nasekané kousky máty, a karamel dáme vychladit

  3. Dále si připravíme dortové těsto. Čokoládu nalámeme na menší kusy, které vložíme do vodní lázně a za stálého míchání necháme pomalu rozpouštět. Poté přidáme máslo. Když je vše důkladně rozpuštěné a promíchané, dáme čokoládu trošku zchladit. Mezitím si vyšleháme 2 celá vejce, 3 žloutky a 75 g cukru do vláčné hmoty. Čím déle šleháme, tím lépe

  4. Vychladlou čokoládu vmícháme do vaječné hmoty. V čisté míse vyšleháme ze 4 bílků a 100 g cukru sníh. Po lžicích sníh přidáváme do těsta z vajec a čokolády. Sníh vmícháváme opatrně, aby nám neztratil svůj objem. Nakonec rozlámeme již ztuhlý karamel na drobné kousky a přibližně 3/4 jej dáme do těsta. Zbytek si necháme na ozdobu dortu

  5. Na spodek dortové formy vložíme kolečko pečícího papíru (po stranách není potřeba). Těsto vylijeme do formy a dáme jej na 35 - 40 minut do rozehřáté trouby na 180 °C. Během pečení troubu neotevíráme, aby těsto nespadlo. Dort je hotový, když přestane stoupat. V tomto receptu nelze využít špejli jako ukazatel toho, zda je dort hotový. Uvnitř je dort vláčný až lepkavý i při úplném upečení

  6. Dort dáme přibližně na hodinu vychladnout. Stává se, že prostředek trochu propadne a popraská, není to však nikterak na závadu. Když je dort vychladlý, připravíme si krém. Cukr moučka, smetanu a mátový extrakt vyšleháme do tuhého krému. Mátový extrakt můžeme podle chuti ještě přidat

  7. Dort potřeme krémem. Nevtíráme úplně do krajů, aby se mátový dort lépe krájel. Nakonec dort posypeme zbylým mátovým karamelem

  8. Čokoládový mátový dort je nejlepší podávat ihned po potření krémem. V případě, že to není možné, doporučuji uchovat dort v ledničce, aby se krém neroztekl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!