Citronové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4 ks vejce
200 g máslo
1 ks citron
200 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
250 g polohrubá mouka
0 balíčků kypřící prášek do pečiva
krém
500 ml mléko
40 g cukr krupice
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
poleva
2 lžíce voda
200 g cukr moučka
3-4 lžíce citronová šťáva
na potření
500 ml smetana ke šlehání
na ozdobu
30 ks máslové sušenky
želatinoví medvídci

Postup přípravy receptu

  1. Na třené těsto vyšleháme máslo dohladka pomocí šlehače při nejvyšší rychlosti. Postupně přidáváme cukr moučka a vanilkový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní krém. Potom postupně zašleháme vejce - každé vejce cca půl minuty.

  2. Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva a při střední rychlosti vmícháme střídavě s citronovou šťávou po částech do máslového krému. Použijeme pouze takové množství citronové šťávy, aby připravené těsto ztěžka odkapávalo ze lžíce.

  3. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pečící plech (38 x 28 cm). Plech s těstem vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut na 180 °C.

  4. Krém si připravíme z pudinkového prášku, cukru a mléka podle návodu na obalu pudinku. Upečený koláč potřeme pudinkovým krémem a necháme dobře vychladnout. Šlehačku ušleháme do tuha, natřeme ji na ztuhlý pudink a poklademe máslovými sušenkami.

  5. Na polevu rozmícháme cukr moučka, vodu a citronovou šťávu a máslové

  6. sušenky potřeme polevou. Citronové řezy necháme minimálně 5 hodin uležet a nakonec dozdobíme podle fantazie želatinovými medvídky.

  7. Citronové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou podáváme k různým příležitostem jako lahodný moučník s šálkem kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!