Chutný dýňový krém recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička tuk
1 ks cibule
1 l voda
500 g dýně
podle chuti
sůl
muškátový květ
mletý černý pepř
tekuté polévkové koření
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Dýni oloupeme a nakrájíme na menší kousky, kostičky či jakýkoliv jiný tvar.

  2. Nakrájenou cibuli dáme smažit do hrnce na mírně rozpálený olej, až zesklovatí. Vhodíme na to kousky dýně a restujeme až do příjemné vůně. Přidáme malý kousek tuku (asi jednu čajovou lžičku) a necháme rozpustit. Přitom dbáme na to, aby se cibule, ani dýně nepřipálily, to by pak znechutilo celý dýňový krém.

  3. Dýňový základ pro krém zalijeme vodou a vaříme dalších přibližně 20 - 25 minut, dokud dýně nezměkne na konzistenci vařených brambor. Přidáme asi čtyři lžíce tekutého polévkového koření, tak nahradíme masox, který dodává krému divnou pachuť vývaru. Krém dokořeníme solí, pepřem, muškátovým květem či jiným kořením podle chuti a vypneme.

  4. Slijeme vodu tak, aby nám zbyla jen měkká dýně, kterou rozmixujeme v robotu či jiném stroji dohladka do konzistence krému. Pokud by byl krém až moc hustý, vodu z vaření využijeme a trochu do krému přidáme.

  5. Dýňový krém podáváme například s petrželkou, s opraženým chlebem, pažitkou či jinými ozdobami. Variace na tento dýňový krém jsou opravdu rozsáhlé. Příjemná je pak třeba kombinace s ananasem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!