Roštěnka na uzené paprice se žampiony recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
30 g máslo
1 ks cibule
2 ks zelená paprika
200 ml rajčatová šťáva
400 g čerstvé žampiony
60 g uzená slanina
1 lžíce mletá sladká paprika
3 lžíce vepřové sádlo
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
3 ks čerstvá rajčata
2 ks sušená feferonka
800 g hovězí vysoká roštěnka
750 ml domácí hovězí vývar z morkových kostí
1 lžička mletá červená uzená paprika

Postup přípravy receptu

  1. Odblaněnou, odleženou a omytou roštěnku osušíme, nakrájíme na řízky, naklepeme a po obvodě několikrát nařežeme, aby se při opražení nezkroutily. Roštěnky osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme chvilku odstát při pokojové teplotě

  2. Čerstvé žampiony pokrájíme na plátky, na rozehřátém oleji je opečeme pěkně do hněda, jemně osolíme, okořeníme a necháme úplně vychladnout. Naklepané roštěnky položíme do mouky a obalíme je moukou z obou stran

  3. Na rozpáleném domácím vepřovém sádle roštěnky postupně zprudka opečeme z jedné i druhé strany. Opadaná mouka ve výsledku přiměřeně zahustí šťávu. Během pražení roštěnek nepícháme do masa vidličkou, aby šťáva nevytekla a roštěnky zůstaly šťavnaté. Obrátíme pomocí dřevěné špachtle nebo kleštěmi. Opražené roštěnky vybereme na talíř

  4. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na proužky, feferonky a cibuli na jemno. Do výpeku přidáme pokrájenou slaninu a feferonky a krátce opražíme. Dále přidáme pokrájenou cibuli, orestujeme téměř do hněda. Přidáme obě papriky, necháme papriku v tuku úplně rozpustit, přidáme domácí rajčatovou šťávu a krátce orestujeme

  5. Přilijeme malé množství domácího vývaru z morkových hovězích kostí, za stálého míchání odškrabujeme chutný výpek, dokud se vývar neodvaří až na tuk. Tento postup opakujeme celkem třikrát, cibule se rozvaří, čímž šťávu zahustí a dodá na chuti

  6. Přidáme opražené roštěnky a zalijeme domácím hovězím vývarem z hovězích morkových kostí do výšky masa, ale nesolíme, vývar je slaný dost. Přikryjeme pokličkou, snížíme plamen na minimum a roštěnky pomalu dusíme téměř doměkka asi 90 minut za občasného podlití malým množstvím hovězího vývaru a promícháme, aby se nic nepřichytilo na dno hrnce

  7. Zelené papriky pokrájíme na proužky a rajčata pokrájíme na měsíčky přidáme asi 15 minut před koncem, aby sice změkly, ale zůstaly al dente, nesmí být rozvařené na kaši, také vylepší chuť roštěnky. Na závěr přidáme žampiony předtím opečené na másle, jen je krátce prohřejeme

  8. Roštěnky na uzené paprice se žampiony servírujeme horké s přílohou z pečené papriky, kterou naplníme dušenou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!