Chutné bavorské knedlíky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

sůl
10 ks vejce
100 g máslo
150 ml mléko
4 ks cibule
4 lžíce hladká mouka
1 svazek petrželová nať
čerstvě mletý černý pepř
10 ks včerejší žemle
čerstvě strouhaný muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme čerstvé máslo a na rozehřátém másle orestujeme nakrájenou cibuli a necháme úplně vychladnout. Pečivo pokrájíme na kostky o hraně asi 1 cm, necháme volně proschnout a posypeme moukou. Použijeme tam skutečně jen tak málo mouky, v některých domácnostech ji vůbec nepřidávají

  2. Dále přidáme sůl, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a čerstvě mletý černý pepř, opatrně promícháme, přidáme vychladlou orestovanou cibuli i s máslem, posekanou petrželovou nať a promícháme

  3. Potom přidáme dobře rozšlehaná vejce a pokropíme studeným mlékem. Mléko má být jen tak málo, jak je uvedené v receptu. Žemle nesmí být mokrá, ale jen trochu navlhlá. V některých domácnostech používají místo mléka jen vodu. Všechno pořádně, ale přitom opatrně promícháme, aby se kostky žemlí nerozpadly

  4. Pozor, kostky žemlí se nesmí opražit na másle, protože knedlíky by se během vaření rozpadly. Při bavorských knedlících se to vysloveně nesmí dělat tak jako při jiných žemlových knedlících (například kynutých a jiných). Směs odložíme odpočívat na 4 hodiny do chladničky, aby se dobře rozvinuly chutě a směs dobře spojila, za ten čas přiměřeně nasákne

  5. Směs vybereme z chladničky a rukama jemně navlhčenými vodou tvarujeme kulaté knedlíky o průměru asi 5 cm, více netřeba, neboť během vaření krásně zvětší svůj objem a budou nadýchané a lehoučké. Je dobře vidět, že kostky žemlí pěkně nasákly a hlavně, že zůstaly v celku a neporušené

  6. Osolenou vodu přivedeme do prudkého varu. Když voda prudce vře, stáhneme plamen na minimum, opatrně vložíme knedlíky po jednom, ne více než 4, aby se voda prudce neochladila. Bavorské knedlíky vaříme odkryté jen opravdu mírným varem za občasného otáčení asi 20 minut

  7. Potom je vybereme děrovanou naběračkou a necháme dobře odkapat od vody, aby neoslizly, dáme je na talíř. Je dobré uvařit na zkoušku nejprve jeden knedlík, když se nerozpadne, tak postupně uvaříme všechny

  8. Chutné bavorské knedlíky se podávají jednak jako příloha, nejčastěji k masům na omáčce (například svíčkové), houbám, dušené kapustě a podobně, ale podávají se i jako samostatné jídlo jednoduše jen přelité máslem a také posypané sýrem. Po uvaření a vyjmutí knedlíky roztrhneme vidličkou nebo překrojíme nožem, aby se odpařily

  9. Bavorské knedlíky jsou velmi chutné, jemné, lehoučké jako pírko a nadýchané, přímo se rozplývají v puse. Jsou známé vícerými obměnami, které se odlišují jen v maličkostech. Snažila jsem se provést vás úskalími přípravy a specifiky. Přeji vám, aby se vám vydařily a výborně chutnaly. V Bavorsku jsou mimořádně oblíbené a dokonce známé i ve světě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!