Polévka se Stročkem trubkovitým recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 300 g brambory 1 ks cibule 50 g celer 2 ks mrkev 3 lžíce slunečnicový olej 2 lžíce hladká mouka 1 svazeček petrželová nať mletý kmín 1 lžíce mletá sladká paprika čerstvě mletý černý pepř 1 ks petrželový kořen 1 hrst sušený stroček trubkovitý
Postup Polévka se Stročkem trubkovitým
Postup přípravy receptu
-
Houby namočíme večer na 12 hodin do teplé vody. Ráno očistíme petrželový kořen, mrkev a celer. Na silnější kolečka pokrájíme mrkev a petržel, celer pokrájíme na malé kostky. Brambory očistíme a pokrájíme na menší kostky, očištěnou cibuli pokrájíme na jemno a petrželovou nať posekáme nadrobno
V hrnci na lžíci oleje zkaramelizujeme kořenovou zeleninu, zalijeme vodou, přivedeme do varu, přidáme stroček trubkovitý i s vodou z namočení hub, osolíme, okořeníme mletým kmínem, čerstvě mletým černým pepřem a vaříme doměkka. Když jsou zelenina a houby už měkké, zapražíme polévku zápražkou
Na 2 lžících rozehřátého oleje orestujeme cibuli do sklovita, přidáme hladkou mouku, opražíme ji do světlé žemlové barvy, přidáme mletou sladkou papriku, za stálého míchání necháme papriku v horkém tuku úplně rozpustit, zalijeme studenou vodou a rozmícháme dohladka
Hotovou zásmažku přilijeme k polévce a všechno spolu povaříme ještě 1 minutu, aby se ztratila syrová chuť mouky. Horkou polévku na talíři posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí a servírujeme s domácím čerstvým pečivem
Polévka se stročkem trubkovitým je velmi chutná a nádherně voňavá. Stroček je jedlá houba černé barvy se širokým nálevkovitě prohnutým kloboukem s vlnitým okrajem. Dřík houby je vysoký, dutý, směrem dolů zúžený a nahoře pomalu přechází do klobouku
Stroček trubkovitý velmi příjemně voní a roste od srpna do listopadu ve velkých houfech v listnatých a smíšených lesích. Tato houba se používá čerstvá nebo sušená hlavně do polévek a omáček.