Polévka se Stročkem trubkovitým recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
300 g brambory
1 ks cibule
50 g celer
2 ks mrkev
3 lžíce slunečnicový olej
2 lžíce hladká mouka
1 svazeček petrželová nať
mletý kmín
1 lžíce mletá sladká paprika
čerstvě mletý černý pepř
1 ks petrželový kořen
1 hrst sušený stroček trubkovitý

Postup přípravy receptu

  1. Houby namočíme večer na 12 hodin do teplé vody. Ráno očistíme petrželový kořen, mrkev a celer. Na silnější kolečka pokrájíme mrkev a petržel, celer pokrájíme na malé kostky. Brambory očistíme a pokrájíme na menší kostky, očištěnou cibuli pokrájíme na jemno a petrželovou nať posekáme nadrobno

  2. V hrnci na lžíci oleje zkaramelizujeme kořenovou zeleninu, zalijeme vodou, přivedeme do varu, přidáme stroček trubkovitý i s vodou z namočení hub, osolíme, okořeníme mletým kmínem, čerstvě mletým černým pepřem a vaříme doměkka. Když jsou zelenina a houby už měkké, zapražíme polévku zápražkou

  3. Na 2 lžících rozehřátého oleje orestujeme cibuli do sklovita, přidáme hladkou mouku, opražíme ji do světlé žemlové barvy, přidáme mletou sladkou papriku, za stálého míchání necháme papriku v horkém tuku úplně rozpustit, zalijeme studenou vodou a rozmícháme dohladka

  4. Hotovou zásmažku přilijeme k polévce a všechno spolu povaříme ještě 1 minutu, aby se ztratila syrová chuť mouky. Horkou polévku na talíři posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí a servírujeme s domácím čerstvým pečivem

  5. Polévka se stročkem trubkovitým je velmi chutná a nádherně voňavá. Stroček je jedlá houba černé barvy se širokým nálevkovitě prohnutým kloboukem s vlnitým okrajem. Dřík houby je vysoký, dutý, směrem dolů zúžený a nahoře pomalu přechází do klobouku

  6. Stroček trubkovitý velmi příjemně voní a roste od srpna do listopadu ve velkých houfech v listnatých a smíšených lesích. Tato houba se používá čerstvá nebo sušená hlavně do polévek a omáček.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!