Chutná játrová paštika recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

8 stroužků česnek
1 lžíce sůl
5 ks cibule
1 kg vepřová plec
1 kg drůbeží játra
1 kg vepřový bok
1 lžička mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou plec či krkovici nakrájíme na kousky a vložíme do pekáče. Když se nám tam vejde, přidáme tam i vepřový bok (bůček), jinak ho upečeme zvlášť. Maso osolíme a k němu vložíme asi 8 celých stroužků česneku a 4 až 5 kusů velkých cibulí rozkrojených na čtvrtky. Maso trochu podlijeme a dáme péct krásně do hněda - nebojíme se toho.

  2. Než se nám maso upeče, umeleme na jemno syrová játra a tyto necháme v lednici, než se maso upeče. Když budeme mít maso upečené, necháme ho vychladnout a také nameleme, a to včetně upečených cibulí a česneku. Mlýnkem prolijeme i výpek.

  3. Namleté maso i játra promícháme. Můžeme ještě zjemnit tyčovým mixérem. Pokud by se směs zdála tuhá, přidáme trochu rozpuštěného sádla, aby se po sterilizaci dala paštika roztírat. Samozřejmě směs dochutíme solí a pepřem. Dále můžeme přidat brusinky či mandle.

  4. Paštiku poté dáme do sklenic (tři čtvrtě sklenice), zavíčkujeme a dáme do hrnce, kde paštiku sterilujeme asi jednu a půl hodiny. Potom necháme vychladnout a pár dní odležet. Koření a dochucení paštiky podle chuti každého.

  5. Játrová paštika výborně chutná k čerstvému pečivu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!