Pečené vepřové plecko na česneku s hlávkovým zelím na karamelu recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
sůl
1 ks cibule
100 ml voda
3 lžíce cukr krystal
1 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
800 g hlávkové zelí
10 kuliček celý černý pepř
celý kmín
3 kuličky celé nové koření
2 kuličky celý jalovec
6 lžic domácí vepřové sádlo
600 g vepřové plecko bez kosti a kůže
100 ml voda na rozpuštění karamelu

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plecko v celku omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou, pomocí ostrého nože maso hustě prošpikujeme celými stroužky očištěného česneku a potom ho vydatně osolíme z každé strany

  2. Připravené vepřové plecko vložíme do pekáče, podlijeme asi 100 ml studené vody, přidáme domácí vepřové sádlo (3 lžíce), vložíme nepřikryté péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme za přelévání chutným výpekem doměkka asi 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem pečení zvýšíme teplotu trouby na 200 °C, zapneme funkci gril a dopečeme do křupavé hnědo-červené kůrky na povrchu

  3. Upečené plecko vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočívat, aby se uvnitř ustálily všechny šťávy a nevytekly při krájení, maso zůstane krásně šťavnaté

  4. Upečené vepřové plecko pokrájíme na plátky o tloušťce asi 5 - 7 mm. Když se plecko peče, zbavíme zelí poškozených povrchových listů, hlávku rozkrojíme na čtvrtiny, vyřežeme tuhý košťál a zelí nastrouháme na tenké proužky

  5. Velkou cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky. Hrnec rozpálíme na sucho, přisypeme 3 polévkové lžíce cukru krystal, který za stálého míchání upravíme na světlý karamel, karamel rozpustíme přidáním asi 100 ml studené vody, pozor, abychom se neopařili horkým karamelem!

  6. Přidáme domácí vepřové sádlo (3 lžíce) a orestujeme na něm cibuli do sklovita. K cibuli přidáme nastrouhané zelí, osolíme, přidáme celý černý pepř a celé nové koření, celý jalovec, celý kmín, bobkový list a restujeme za stálého míchání a občasného podlévání malým množstvím horké vody. Zelí musí zůstat křupavé a tzv. al dente, celkem restujeme asi 20 minut

  7. Na závěr zaprášíme hladkou moukou a chvilku pražíme za soustavného míchání, mouka zelí přiměřeně zahustí. Hotové zelí necháme chvíli odstát, potom doladíme octem na příjemnou sladko-kyselou chuť. Když se maso peče, uděláme těsto na kynuté domácí knedlíky, které uvaříme a nití pokrájíme hotové knedlíky na plátky a všechno máme nyní hotové

  8. Pečené vepřové plecko na česneku s hlávkovým zelím na karamelu podáváme s uvařenými kynutými knedlíky. Na talíř nabereme porci horkého zelí, pro jednu osobu přiložíme 2 plátky pokrájeného upečeného vepřového plecka a obložíme plátky uvařených domácích knedlíků, které přelijeme chutným výpekem z pečeného vepřového plecka a servírujeme. Jde o velmi chutné, syté a vydatné jídlo tradiční české kuchyně, které v těchto sychravých dnech výborně zasytí a zahřeje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!