Chřestový chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
1 lžička sůl
0.5 kostky droždí
250-270 ml vlažná voda
50 g vlašské ořechy
2 sklenice pšeničná mouka
100 g strouhaný parmezán
6-7 ks zelený chřest
0.5 sklenice špaldová mouka
podle potřeby
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Chřest blanšírujeme ve vařící vodě tak, aby zůstal napůl tvrdý. 3 kousky si odložíme na dekoraci, zbytek nakrájíme na kostičky.

  2. Ve větší sklenici s vodou rozmícháme kvasnice a necháme je stát asi 5 minut. Množství vody se řídí dle kvality mouky, někdy je třeba méně, někdy více vody. Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme kvasnice. Propracujeme těsto. Přidáme sůl a olej a znovu propracujeme. Pak přidáme nakrájený chřest, ořechy a polovinu nastrouhaného parmezánu. Z těsta vytvoříme kouli a necháme na teplejším místě přikryté asi 2 hodiny.

  3. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Z těsta uděláme bochánek, dáme na vymazaný plech, nahoru vtlačíme 3 chřesty a posypeme zbytkem parmezánu. Necháme stát 10 minut a pak chřestový chléb pečeme asi 35 - 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!