Venkovské vepřové recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 snítky tymián
225 ml voda
2 ks mrkev
2 snítky rozmarýna
pepř
3 lžíce olivový olej
1 ks velká cibule
cibulka
225 ml suché bílé víno
1 ks velký bobkový list
2 ks velká vepřová noha
2 ks stroužek česneku
2 ks rapík celeru
20 ks cibulky na nakládání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme suroviny. Česnek nakrájíme na plátky, mrkev a řapíky celeru nadrobno. Jednu velkou cibuli také nakrájíme nadrobno. Tymián polámeme na kousky stejně jako 2 snítky rozmarýny. Nakonec pokrájíme i petrželku

  2. Maso nařežeme ze všech stran mělkými zářezy a do zářezů vložíme plátky česneku. V kastrolu rozehřejeme lžíci oleje na středně vysokou teplotu, přidáme mrkev, celer a cibuli a opékáme je za občasného zamíchání asi 10 minut

  3. Na zeleninu položíme maso, posypeme je tymiánem a rozmarýnou, přidáme bobkový list, víno, vodu a pepř. Přivedeme k varu a odstavíme. Kastrol přiklopíme dobře těsnící pokličkou a pokrm dusíme v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 a 1/2 hodiny, aby bylo maso velmi křehké

  4. Cibulky na nakládání dáme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme 1 minutu stát. Vodu slijeme, cibulky oloupeme. Na velké pánvi rozehřejeme zbývající olej, přidáme cibulky, pánev částečně přikryjeme a cibulky dusíme na mírném ohni 15 minut dozlatova. Pánví občas potřeseme

  5. Když je maso křehké přidáme cibulky a pokrm dusíme ještě 15 minut. Maso a cibulky vyjmeme a udržujeme teplé. Z povrchu šťávy sesbíráme kovovou naběračkou co nejvíce tuku, šťávu přecedíme do mísy a zeleninu necháme na cedníku

  6. Maso nakrájíme, upravíme spolu s cibulkami a zeleninou na talíř, přelijeme omáčkou, ozdobíme petrželkou a podáváme

  7. Zdroj: Sovart.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!