Chleba recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
-
2 lžičky sůl
1 lžíce ocet
0,5 hrnků voda
1 kostka droždí
1 lžička cukr krupice
1 ks velká cibule
800 g hladká mouka
2 lžíce olej na smažení
2 hrnky vlažná voda
1 lžička drcený kmín
Postup Chleba
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji tak, aby se nám lehce zbarvila dozlatova. Po té si připravíme kvásek z vlažné vody, cukru, droždí, trochu mouky a necháme jej vzejít. Připravíme si prosátou mouku a smícháme ji se solí a kmínem
Potom přidáme kvásek, vlažnou vodu a osmaženou cibuli. Vypracujeme v tužší těsto, které na válu ještě zpracujeme s trochou mouky, aby se nelepilo. Necháme 1 - 1,5 hodiny na teplém místě pod utěrkou vykynout
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě přiměřeně stejné části a každou ještě jednou propracujeme. Vytvarujeme dvě šišky nebo bochánky, které položíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut pod utěrkou kynout. Mezitím si zapneme troubu a vyhřejeme ji na maximum. Asi tak na 220°C (může být i víc)
Těsně před vložením chleba do trouby obě šišky (bochánky) zlehka potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu zhruba na 180°C a dopékáme dalších 40 minut. Během pečení chléb pravidelně každých 10 minut potíráme octovou vodou, bude mít pak krásnou zlatavou kůrčičku
Chléb se po vytažení z trouby ještě uvnitř dopéká. Proto je dobré jej před krájením nechat dobře vychladit. Tak cca 2 hodiny. Ale i tak mám zkušenosti, že chléb i přes dobré vychlazení se v papírovém sáčku zpotí
Chléb je měkký a vláčný poměrně dlouho. Protože je tak dobrý, vydrží nám obvykle jen dva dny. Pečeme jej často a ze svých zkušeností vím, že jím nepohrdne ani ten, co nemá zuby.