Česnekový chleba v troubě recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 3-5 stroužků česnek 3 lžíce olej 1 lžička sůl 300 ml voda 250 g hladká mouka 1 lžička drcený kmín 1 balíček sušené droždí 250 g žitná chlebová mouka podle potřeby sádlo na vymazání
Postup Česnekový chleba v troubě recept
Postup přípravy receptu
-
Smícháme mouky, sůl, kmín a sušené droždí. V případě, že máme klasické čerstvé droždí, je nutné nejdříve bokem připravit kvásek - smíchat droždí ve vlažné vodě spolu se lžičkou cukru a teprve pak přimíchat do nádoby s moukou. Následně se přidá voda - spíše vlažná a poté přidáme 3 lžíce oleje.
Mixérem s hnětacími metličkami zpracujeme těsto - na vyšších otáčkách cca 1 - 2 minuty. Těsto necháme ležet v přikryté nádobě asi 15 minut na teplém místě.
Poté přimícháme (opět mixérem) do těsta očištěný a prolisovaný česnek podle chuti. Česnek je možné i nakrájet nadrobno. Poté těsto přendáme do pečící nádoby vymazané sádlem nebo tukem na pečení. Bochník vytvarujeme podle tvaru nádoby a můžeme si pomoct lžící navlhčenou v teplé vodě. Opět přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout aspoň hodinu.
Chléb nejprve pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C, potom přepneme na 180 °C a dopečeme cca 45 - 55 minut podle trouby. Jestli chceme kůrku, musí se bochník přibližně každých 10 - 15 minut potírat teplou vodou po povrchu.
Česnekový chleba je velmi dobrý s bylinkovým máslem.