Česnekový chleba v troubě recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3-5 stroužků česnek
3 lžíce olej
1 lžička sůl
300 ml voda
250 g hladká mouka
1 lžička drcený kmín
1 balíček sušené droždí
250 g žitná chlebová mouka
podle potřeby
sádlo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mouky, sůl, kmín a sušené droždí. V případě, že máme klasické čerstvé droždí, je nutné nejdříve bokem připravit kvásek - smíchat droždí ve vlažné vodě spolu se lžičkou cukru a teprve pak přimíchat do nádoby s moukou. Následně se přidá voda - spíše vlažná a poté přidáme 3 lžíce oleje.

  2. Mixérem s hnětacími metličkami zpracujeme těsto - na vyšších otáčkách cca 1 - 2 minuty. Těsto necháme ležet v přikryté nádobě asi 15 minut na teplém místě.

  3. Poté přimícháme (opět mixérem) do těsta očištěný a prolisovaný česnek podle chuti. Česnek je možné i nakrájet nadrobno. Poté těsto přendáme do pečící nádoby vymazané sádlem nebo tukem na pečení. Bochník vytvarujeme podle tvaru nádoby a můžeme si pomoct lžící navlhčenou v teplé vodě. Opět přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout aspoň hodinu.

  4. Chléb nejprve pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C, potom přepneme na 180 °C a dopečeme cca 45 - 55 minut podle trouby. Jestli chceme kůrku, musí se bochník přibližně každých 10 - 15 minut potírat teplou vodou po povrchu.

  5. Česnekový chleba je velmi dobrý s bylinkovým máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!