Brambory zapékané se slaninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 špetky sůl
1 ks hermelín
grilovací koření
1/2 lžičky kari koření
1 kelímek smetana na vaření
5 - 6 ks větší brambory
máslo na vymazání
1/2 lžičky mletá pálivá paprika
100 g plátková slanina
2 špetky drcené chilli

Postup přípravy receptu

  1. Brambory očistíme a celé bez oloupání je uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme na hrubší plátky, neloupeme

  2. Během vaření brambor si připravíme hermelín, který nakrájíme na tenké plátky. Zálivku v podobě smetany na vaření, trochy soli, pálivé papriky, čerstvého chilli a kari koření vymícháme

  3. Zapékací misku vymažeme máslem a vyložíme půlkou brambor. Posypeme grilovacím kořením a pokryjeme polovinou plátkové slaniny a hermelínu. Dáme další vrstvu brambor, grilovací koření, hermelín a pokryjeme zbytkem slaniny. Vše přelijeme smetanovou zálivkou

  4. Brambory se slaninou dáme do vyhřáté trouby asi na 180 °C. Přikryté alobalem zapékáme asi 30 minut, pak sundáme a na funkci gril zapečeme do křupava asi dalších 10 minut, záleží na typu trouby

  5. Brambory zapékané se slaninou podáváme jako teplý hlavní chod třeba s čerstvou zeleninovou přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!