Bramborový závin se zelím a slaninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g brambory
3 ks žloutek
1 ks cibule
150 g hladká mouka
2 lžičky kukuřičný škrob
1 lžička čerstvá petrželka
80 g kysané zelí
na ozdobu
100 g slanina
podle chuti
sůl
mletý pepř
podle potřeby
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Ve slupce uvařené brambory oloupeme, rozmačkáme mačkadlem nebo nastrouháme. Brambory promícháme se žloutky, solí, moukou a škrobem. Vznikne nám hladké těsto, které přikryjeme folií a necháme 30 minut odpočívat.

  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a orestujeme na másle dozlatova. Přidáme nakrájenou slaninu a restujeme dokřupava. Zelí několikrát propláchneme a ostrým nožem nasekáme na jemno. Zelí promícháme s pepřem, solí a čerstvě nasekanou petrželkou.

  3. Bramborové těsto se snažíme na vymaštěném alobalu vyválet do obdélníku silného asi 1 cm. Na bramborové těsto naneseme zelí a dobře rozprostřeme. Bramborové těsto se zelím posypeme slaninou, zabalíme do rolády a dobře uzavřeme alobalem. Závin musí být dobře zakrytý.

  4. Bramborový závin se zelím vložíme do vroucí vody a vaříme na mírném ohni asi 40 minut. Bramborový závin odendáme z alobalu.

  5. Bramborový závin se zelím a slaninou nakrájíme na slabé plátky a můžeme podávat s různým masem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!