Bramborový salát alá FrodoBagin recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g hrášek
5 ks vejce
2 kg brambory
4 ks cibule
0 ks celer
440 g majonéza
2 lžíce hořčice
4-5 ks citron
4-5 ks mrkev
1 lžíce cukr moučka
5 ks nakládané okurky
2 lžíce stolní olej
2-3 ks zelené jablko
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na půlky až čtvrtky podle velikosti jednotlivých brambor (kvůli lepšímu uvaření). Celer opláchneme a rozkrojíme napůl. Půlky celeru nakrájíme na kolečka asi 1 - 2 cm silná nebo na půlkolečka a takto připravený celer zbavíme slupky. Jde to takto lépe než okrajovat celý celer.

  2. Brambory a celer dáme vařit do vyššího hrnce s mírně osolenou vodou.

  3. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a také nastrouháme na jemném struhadle.

  4. Mrkev, jablka a cibuli dáme do síta a propláchneme pod proudem vody, aby se vypláchla hořká šťáva z cibule. Síto umístíme nad hrnec s brambory a celerem a mírně propaříme asi 20 - 30 minut. Nastrouhaná zelenina se krásně propaří nad vařícími se brambory a celerem.

  5. Hrášek v samostatném menším hrnci mírně vaříme asi 10 - 12 minut doměkka tak, aby se při míchání v salátu nerozmačkal. Vejce v menším hrnci uvaříme natvrdo.

  6. Než se brambory a vše ostatní uvaří a propaří připravíme si majonézu. Z citronů vymačkáme na odšťavňovači šťávu. Z nakládaných okurek odkrojíme konce a nastrouháme okurky na hrubém struhadle. Z nastrouhaných okurek jemně vymačkáme šťávu a takto nastrouhané a vymačkané okurky přendáme do míchací misky. Dále do míchací misky k okurkám přidáme majonézu, hořčici, stolní olej, citronovou šťávu z odšťavňovače, cukr moučka, sůl a mletý černý pepř. Vše promícháme a podle chuti opatrně dochutíme citronovou šťávou, mletým černým pepřem a solí.

  7. Po uvaření brambor, celeru a nastrouhané zeleniny v sítu krásně doměkka pokračujeme. Propařenou nastrouhanou zeleninu opět propláchneme v sítu pod proudem vody, abychom dokonalé odstranili hořkou šťávy z cibule a jemně vymačkáme přebytečnou vodu a šťávu tak, aby výsledný bramborový salát nebyl příliš vodnatý. Takto připravenou zeleninu přendáme do hlubokého talíře a do tohoto talíře nastrouháme na jemném struhadle uvařený celer.

  8. Uvařená vejce oloupeme a protlačíme přes kráječ na vejce do hlubokého talíře k nastrouhané zelenině. Uvařený hrášek také přesypeme k zelenině a vejcím.

  9. Uvařené brambory scedíme a přesypeme do velké mísy a nechat vychladnout.

  10. Mezitím než brambory vychladnou můžeme umýt veškeré nádobí.

  11. Brambory po vychladnutí nakrájíme přes kráječ brambor na malé kostky zpět do velké mísy. Dále do velké mísy nasypeme zeleninu a vše ostatní z hlubokého talíře. Na to celé nalijeme připravenou majonézu z míchací misky. Celé to opatrně promícháme tak, aby z toho nevznikla bramborová kaše a necháme do druhého dne odležet v chladničce. Dobrá zpráva pro nedočkavce. Již takto připravený a neodleželý salát je velmi chutný, ale po odležení je to mazec!

  12. Bramborový salát alá FrodoBagin podáváme o štědrovečerní večeři nebo při jiné příležitosti jako vynikající přílohu ke smaženým řízkům nebo jinak upraveným masům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!