Bezlepkový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
7 ks vejce
150 g solamyl
1 balíček prášek do pečiva
200 g cukr krystal
150 ml slunečnicový olej
1 balíček vanilkový cukr
citronová kůra
2 balíčky vanilkový pudink
náplň
2 sklenice rybízová marmeláda
na ozdobu
pařížská šlehačka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy a z bílků ušleháme sníh. Ke žloutkům přidáme vanilkový cukr, 200 g cukru krystal a začneme šlehat. Postupně do žloutkové směsi zašleháme i 150 ml oleje a citronovou kůru. Až budou suroviny pořádně promíchané a vyšlehané, trvá to asi 15 minut, přimícháme i předem připravenou a promíchanou směs solamylu, pudinků a prášku do pečiva. Těsto by mělo mít krásně žlutou barvu, obzvlášť pokud použijeme domácí vejce a kvalitní pudink. Platí: čím žlutější, tím lepší. Mělo by být celkem řídké.

  2. Nakonec přimícháme i sníh z bílků a těsto nalijeme do pečící dortové formy, kterou si předem vymažeme máslem a vysypeme solamylem. Dáme péct do trouby na 150 °C asi na 20 minut. Doporučuji vyzkoušet špejlí, jestli je těsto i vespod upečené. Když už je téměř hotové, zvýšíme troubu na 200 °C a pečeme, dokud se navrchu neudělá zlatavá krusta. Poté formu vyndáme z trouby a necháme vystydnout.

  3. Studený korpus si vyndáme z formy a rozkrojíme na 4 pláty. Pokud těsto hodně vykynulo, což se stává často, odkrojíme i horní kopeček. Aby byly všechny pláty rovné.

  4. Pláty promažeme silnými vrstvami výrazné rybízové marmelády. Je na to nejlepší, protože má kyselejší chuť, která skvěle doplňuje sladké těsto. Rozhodně s ní nešetříme a namažeme ji i navrch, skvěle to vypadá.

  5. Bezlepkový dort ozdobíme například pařížskou šlehačkou a nebo jak vám to prostě chutná. Ovoce, zdobení, čokoláda, želé.. fantazie se meze nekladou, ale doporučuji obalit dort ze stran, lépe to vypadá. Hotový bezlepkový dort nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!