Bažant na víně a medu recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks cibule 5 ks mrkev 2 lžíce med 1 ks bažant 2-3 dl bílé víno 5 lžic vepřové sádlo 1 kostka zeleninový bujon podle chuti sůl kmín koření na drůbež
Postup Bažant na víně a medu recept
Postup přípravy receptu
-
Bažanta očistíme, opálíme zbytky peří, pořádně umyjeme. Potom ho dobře prošpikujeme vepřovým sádlem. Osolíme, okmínujeme, okořeníme kořením na drůbež, hřbet potřeme olejem nebo sádlem.
Do bažanta vložíme celou oloupanou cibuli a celou mrkev, celého ho vložíme do pekáčku. Na dno pekáčku dáme 4 lžíce vepřového sádla, nakrájenou cibuli a zbytek mrkve. Bažanta podlijeme bílým vínem, asi 2 - 3 dl podle chuti, na dno ještě rozdrobíme kostku zeleninového bujonu a přidáme 2 polévkové lžíce medu.
Pekáček zakryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme zhruba 90 minut. Během pečení přeléváme šťávou z pekáčku. Potom teplotu stáhneme na 170 °C a dopékáme dalších zhruba 30 minut. To již musíme kontrolovat, abychom bažanta nespálili.
Bažant na víně a medu je výborný! Ideální příloha je bramborovo-mrkvová kaše.