Bažant na víně a medu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
5 ks mrkev
2 lžíce med
1 ks bažant
2-3 dl bílé víno
5 lžic vepřové sádlo
1 kostka zeleninový bujon
podle chuti
sůl
kmín
koření na drůbež

Postup přípravy receptu

  1. Bažanta očistíme, opálíme zbytky peří, pořádně umyjeme. Potom ho dobře prošpikujeme vepřovým sádlem. Osolíme, okmínujeme, okořeníme kořením na drůbež, hřbet potřeme olejem nebo sádlem.

  2. Do bažanta vložíme celou oloupanou cibuli a celou mrkev, celého ho vložíme do pekáčku. Na dno pekáčku dáme 4 lžíce vepřového sádla, nakrájenou cibuli a zbytek mrkve. Bažanta podlijeme bílým vínem, asi 2 - 3 dl podle chuti, na dno ještě rozdrobíme kostku zeleninového bujonu a přidáme 2 polévkové lžíce medu.

  3. Pekáček zakryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme zhruba 90 minut. Během pečení přeléváme šťávou z pekáčku. Potom teplotu stáhneme na 170 °C a dopékáme dalších zhruba 30 minut. To již musíme kontrolovat, abychom bažanta nespálili.

  4. Bažant na víně a medu je výborný! Ideální příloha je bramborovo-mrkvová kaše.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!