Bábovka z oleje recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4 ks vejce
100 ml voda
0 ks citron
150 g cukr moučka
20 g vanilkový cukr
300 g polohrubá mouka
20 ml citronová šťáva
100 g rostlinný olej
6 g kypřící prášek do pečiva
podle potřeby
20 g máslo na vymazání
10 g strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vložíme do hrnku, přidáme 1 lžíci cukru a ušleháme tuhý sníh. Žloutky, zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru z půlky citronu a citronovou šťávu vložíme do mísy a ušleháme do pěny. Postupně zašleháváme nejprve olej a potom vodu.

  2. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně ji vařečkou vmícháváme do ušlehané žloutkové směsi. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh. Bábovkovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a potom do ní vlijeme těsto.

  3. Troubu rozehřejeme na 170 °C, vložíme do ní na 2. patro odspodu bábovku a ve statickém režimu pečeme 60 minut.

  4. Upečenou bábovku z oleje necháme asi 5 minut prochladnout ve formě, potom ji vyklopíme na talíř a ještě horkou pocukrujeme.

  5. Vychladlou bábovku z oleje uchováváme na talíři přikrytou vhodnou miskou. Bábovku podáváme jako výborný moučník ke kávě, vínu apod.

  6. Energetická hodnota: 1460 kJ /100 g


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!