Bábovka z kynutého těsta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0.5 lžičky sůl
2 ks vejce
180 g máslo
4 cl rum
2 ks žloutek
100 g rozinky
1 ks citron
1 kostka droždí
120 g moučkový cukr
500 g polohrubá mouka
muškátový oříšek
125 ml vlažné mléko
moučkový cukr na posypání
16-20 ks oloupané mandle

Postup přípravy receptu

  1. Předem si připravíme rozinky - omyjeme je, zalijeme rumem a necháme alespoň hodinu bobtnat. Necháme změknout máslo. Droždí rozdrobíme do většího hrníčku, zalijeme mlékem a necháme 15 minut v teple kynout. Citron pořádně omyjeme a jeho kůru nastrouháme.

  2. Mouku s cukrem prosijeme do mísy. Doprostřed vytlačíme důlek. Do něj přilijeme kvásek, žloutky, rozklepeneme vejce, přidáme změklé máslo, sůl, citronovou kůru, rozinky s rumeme, nastrouháme do něj špetku muškátového oříšku. Suroviny pomalu promícháme. Těsto hněteme, dokud není hladké a odlepuje se o mísy. Pak jej přikryjeme utěrkou a nechám v teple kynout. Asi 30 minut.

  3. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Velkou formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na dno každého jednotlivého dílku formy položíme jednu mandli. Pak formu naplníme těstem a necháme kynout dalších 15 minut.

  4. Nakonec dáme do předehřáté trouby a pečeme ji 45 - 60 minut.

  5. Upečenou bábovku necháme vychladnout a vyklopíme ji.

  6. Bábovku podáváme posypanou moučkovým cukrem třeba ke kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!