Bábovka s oranžátem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 4 ks vejce 125 g máslo 50 ml rum 125 ml mléko 1 kostka droždí 1 lžíce cukr krupice 150 g cukr moučka 80 g oranžát 1 balíček vanilkový cukr 500 g polohrubá mouka 1 lžíce polohrubá mouka 2 lžíce citronová šťáva 125 ml smetana ke šlehání máslo na vymazání 1 hrst půlky loupaných mandlí
Postup Bábovka s oranžátem
Postup přípravy receptu
-
Do hrníčku nalijeme vlažné mléko, přidáme cukr i mouku a zamícháme. Nahoru rozdrobíme droždí a v teple necháme 15 minut kynout (těstíčko)
Do mísy nasypeme cukr, přidáme vejce, sůl, smetanu i změklé máslo a vše vymícháme do husté pěny
Do větší mísy nasypeme mouku, přilijeme kvásek, vaječnou pěnu, oranžát, rum a citronovou šťávu. Vařečkou hněteme, než se na povrchu začnou tvořit puchýřky. Pak těsto přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut v teple kynout
Bábovkovou formu vytřeme máslem a do každé prohlubně položíme mandli. Nalijeme těsto a necháme ve formě ještě 15 minut kynout
Bábovku pečeme v rozehřáté troubě asi 60 minut na 180 °C
Upečenou bábovku s oranžátem opatrně vyklopíme, posypeme vanilkovým cukrem a nakrájíme.