Bábovka s oranžátem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
4 ks vejce
125 g máslo
50 ml rum
125 ml mléko
1 kostka droždí
1 lžíce cukr krupice
150 g cukr moučka
80 g oranžát
1 balíček vanilkový cukr
500 g polohrubá mouka
1 lžíce polohrubá mouka
2 lžíce citronová šťáva
125 ml smetana ke šlehání
máslo na vymazání
1 hrst půlky loupaných mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Do hrníčku nalijeme vlažné mléko, přidáme cukr i mouku a zamícháme. Nahoru rozdrobíme droždí a v teple necháme 15 minut kynout (těstíčko)

  2. Do mísy nasypeme cukr, přidáme vejce, sůl, smetanu i změklé máslo a vše vymícháme do husté pěny

  3. Do větší mísy nasypeme mouku, přilijeme kvásek, vaječnou pěnu, oranžát, rum a citronovou šťávu. Vařečkou hněteme, než se na povrchu začnou tvořit puchýřky. Pak těsto přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut v teple kynout

  4. Bábovkovou formu vytřeme máslem a do každé prohlubně položíme mandli. Nalijeme těsto a necháme ve formě ještě 15 minut kynout

  5. Bábovku pečeme v rozehřáté troubě asi 60 minut na 180 °C

  6. Upečenou bábovku s oranžátem opatrně vyklopíme, posypeme vanilkovým cukrem a nakrájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!