Artyčoky s maltskou omáčkou recept

Apetit Recepty saláty

Suroviny na recept

sůl
180 g máslo
3 ks žloutek
3 lžíce voda
sůl a pepř
2-3 lžíce citronová šťáva
4 ks velký artyčok
2 ks volečko citronu
1 ks krvavý pomeranč
hoblinky pomerančové kůry

Postup přípravy receptu

  1. Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a vložíme do ní kolečka citronu. Z artyčoků odlomíme stonky a spodní části, aby artyčoky mohly na talířích stát

  2. Artyčoky zvolna vaříme 20 - 25 minut, dokud z nich nelze snadno odlamovat jednotlivé listy

  3. Připravíme omáčku: Z dobře omytého pomeranče ostrouháme a vymačkáme 2 žlíce šťávy. V rendlíku rozehřejeme máslo

  4. Do mísy dáme vodu a 2 lžíce citronové šťávy. Mísu postavíme nad rendlík s vroucí vodou a zahříváme, dokud se směs neprohřeje

  5. Do směsi vešleháme žloutky a prohřejeme je. Tenkým praménkem přilijeme za stálého šlehání horké máslo. Vznikne tak hustá, hladká omáčka

  6. Vmícháme do ní pomerančovou kůru a šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme citronovou šťávu a odstavíme

  7. Artyčoky rozdělíme na talíře, doplníme miskou maltské omáčky ozdobené pomerančovou kůrou a podáváme

  8. RADA JAK NATO: Z artyčoků postupně odlamujeme listy, dokud nedojdeme k tenkým fialovým lístkům, které se nekonzumují. Spodní část každého listu namočíme do omáčky a zuby z ní stáhneme dužnatou část. Střední jádro listů a vláknité srdíčko odstraníme, spodní část artyčoku lze konzumovat vidličkou a nožem

  9. Zdroj: Slovart.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!