Žitno-pšeničný domácí chléb z domácí pekárny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

směs
0 lžiček cukr
teplá voda
0 dílů tmavá žitná chlebová mouka
těsto
3 kostky cukr
20 g sůl
0 l voda
300 g žitná chlebová mouka
200 g pšeničná chlebová mouka
podle chuti
sůl
kmín
semínka

Postup přípravy receptu

  1. Žitný kvásek se dá koupit, případně si ho můžeme vyrobit doma. Výroba je sice jednoduchá, ale trvá týden. Do menší nádobky, třeba kyblíku od hořčice, nasypeme do 1/4 tmavou žitnou chlebovou mouku, půl kávové lžičky cukru, zalijeme teplou vodou, rozmícháme v řidší těsto, přiklopíme a necháme dva dny stát na teplém místě.

  2. Potom přisypeme zhruba stejné množství téže mouky, přidáme vodu a rozmícháme. Necháme stát. Jakmile začne těsto kvasit (bublinky uvnitř i na povrchu a charakteristická kyselá vůně), zase přisypeme mouku, přidáme vodu a dáme do ledničky. Kvásek je hotový.

  3. Do nádoby domácí pekárny dáme 3 kostky cukru, 0,6 l vody, 150 g kvásku (kvásek zase doplníme), 300 g tmavé žitné chlebové mouky, 200 g tmavé pšeničné chlebové mouky a necháme v pekárně umíchat těsto. Každá pekárna míchá různě dlouho. Mně se osvědčilo nechat chleba v pekárně od počátku míchání do další fáze přípravy cca 2 hodiny.

  4. Po dvou hodinách od začátku, ne konce míchání, na těsto nasypeme dýňová, slunečnicová nebo jakákoliv semínka podle chuti. Množství neměříme, ale dáváme jich tolik, aby pokryly povrch těsta. Přidáme podle chuti kmín a sůl. Soli dáváme stejně jako cukru v první fázi.

  5. Pokud máme rádi francouzské sýry, dáme místo semínek a kmínu do chleba pokrájené vlašské ořechy. Takový chléb je k sýrům naprosto ideální. Zajímavou chuť také docílíme náhradou semínek mírně opraženou anglickou slaninou či šunkou.

  6. Pekárnu zapneme na pečení celozrnného chleba. Nastavujeme ji na maximální hmotnost těsta a nejsilnější kůrku. Potom už jen vyndáme upečený žittno-pšeničný domácí chléb.

  7. Žitno-pšeničný domácí chléb z domácí pekárny necháme vychladnout a potom krájíme a krájíme a krájíme... Příprava chleba, když už pečeme třetí bochník, zabere člověku cca 5 minut. Vlastní proces pečení zhruba 6 hodin.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!