Žemlovka s meruňkami a tvarohem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

10 g sůl
6 ks vejce
200 g máslo
100 g rozinky
500 g tvaroh
30 g skořice mletá
75 g cukr vanilkový
1500 ml mléko polotučné
200 g cukr moučka
5 ks bageta
200 g cukr krystal
750 g meruňkový kompot
150 g citrony
100 g základ na vinný krém

Postup přípravy receptu

  1. Žemli nakrájíme na tenčí plátky a zvlhčíme mírně osolenými vejci s lékem. Tvaroh rozmícháme, přidáme další vejce, moučkový cukr, pečlivě omytou a jemně nastrouhanou kůru z citrónu, přebrané, opláchnuté a spařené rozinky a pečlivě promícháme. Meruňky nakrájíme na tenčí plátky

  2. Vhodný pekáč vymastíme jednou třetinou dávky tuku, na dno rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na žemle navrstvíme polovinu dávky nakrájených meruněk, polovinu dávky tvarohu a polovinu krupicového cukru smícháme se skořicí. Na tuto vrstvu narovnáme další třetinu žemlí a na žemle zbylou dávku meruněk a tvarohu. Vrchní vrstvu tvoří třetina žemlí

  3. Žemlovku pokapeme zbylou dávkou rozpuštěného tuku a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Na závěr žemlovku sypeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Základ na vinný pěnový krém vyšleháme s mlékem a meruňkovým juicem si doředíme konzistenci podle potřeby.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!