Slané přílohové bulky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
-
1 lžíce cukr
1 lžička sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
3 lžíce máslo
125 ml mléko
250 g hladká mouka
1 - 2 lžíce čerstvá petrželka
1/2 - 1 lžičky sušený česnek
1/2 kostky čerstvé droždí
Postup Slané přílohové bulky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a za stálého míchání rozpustíme. Pak přidáme vlažné mléko, rozšlehané vejce a vše postupně zahustíme prosátou moukou. Následně do směsi důkladně zapracujeme změklé máslo, sůl, sušený česnek a nasekanou petrželovou nať. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladké, lesklé a táhlé řidší těsto, které zakryjeme folií a necháme asi 90 minut kynout. Práce s tímto těstem je poněkud náročnější na trpělivost, ale určitě se vyplatí
Vyběhnuté těsto na pomoučněném vále zlehka prohněteme a rozdělíme na 12 dílků, ze kterých vyválíme tenké pruhy velké asi 5 x 10 cm. Každý pruh svineme do ruliček, které klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 30 minut kynout
Nakynuté slané bulky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova
Vychladlé slané bulky podáváme jako přílohu k zeleninovým salátům, pečenému masu, nejrůznějším polévkám, paštikám, pomazánkám apod. Dobré jsou i jen tak na chuť.