Dortová panenka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 - 4 lžíce cukr
7 ks vejce
250 g máslo
0,5 sklenic marmeláda
400 ml mléko
1 ks prášek do pečiva
cukr moučka
1 lžíce polohrubá mouka
polohrubá mouka
4 lžíce vlažná voda
dětské piškoty
2 balíčky vanilkový pudink
1 - 2 lžíce máslo na vymazání
3 - 4 lžíce strouhanka na vysypání
1 balíček stříbrné cukrářské kuličky
1 - 2 špetky červené potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Formu na bábovku vypláchneme horkou vodou, vytřeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu dáme předehřát na 170 - 180 °C. Panenku důkladně omyjeme a raději jí upravíme účes, aby jí vlasy neplandaly

  2. Odebereme 6 vajec a ta zvážíme. Kolik váží vejce, tolik odvážíme i polohrubé mouky a cukru. Pokud máme větší formu na bábovku nebo menší, přizpůsobíme si počet vajec - přidáme nebo odebereme, přičemž vždy máme 1 vejce navíc, které nevážíme. Podle váhy vajec opět odvážíme cukr a mouku

  3. Všechna vejce, i jedno navíc, rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Vejce ušleháme s prosátým cukrem do pěny a postupně přidáváme vodu. Pak přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec sníh z bílků. Piškotové těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 50 - 60 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme pomocí špejle. Upečenou bábovku necháme vychladnout

  4. Během pečení si připravíme krém. Pudink svaříme spolu s cukrem. Přidáme lžíci polohrubé mouky a oba pudinkové prášky rozmíchané v troše mléka. Krátce provaříme. Pudink odstavíme za stálého míchání jej vychladíme. Do změklého másla zašleháme pudink. Stranou si odložíme asi 5 - 6 lžic krému a do něj zamícháme červené potravinářské barvivo

  5. Vychladlou bábovku opatrně podélně rozřízneme na 3 části. Ty namažeme zavařeninou, částí krému a opět složíme dohromady. Do otvoru bábovky vložíme panenku a pořádně ji zpevníme piškoty. Vše máme připraveno a začínáme zdobit. Nejdříve zdobíme tělo panenku, pak sukni - bábovku. Fantazii se meze nekladou. V závěru ozdobíme panenku stříbrnými kuličkami

  6. Dortovou panenku necháme ztuhnout na chladném místě a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!