Zelňačka s modrým česnekem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0.5 paličky česnek
2-3 ks brambory
1 ks cibule
0.5 lžičky kmín
2-3 ks bobkový list
200 g kysaná smetana
2 lžíce hladká mouka
1 hrst sušené houby
1 kg uzená žebra
500 g bílé kysané zelí
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso zalijeme asi 2 litry vody a uvaříme s bobkovými listy doměkka, po vychladnutí kosti obereme a maso pokrájíme na kousky. Uzená žebra můžeme nahradit 200 - 300 g uzeného boku.

  2. Velkou cibuli oloupeme. Vývar rozdělíme na 2 části a do každé z nich přidáme část na kostičky pokrájené cibule. Do jedné části osoleného vývaru dáme vařit houby a po asi 10 - 15 minutách varu přidáme na kostky nakrájené brambory, ve druhé části uvaříme mírně pokrájené zelí s kmínem. Pokud bychom brambory vařili se zelím, ztvrdly by.

  3. Když jsou brambory a houby uvařené, slijeme vývar do hrnce k zelí, a když je i to už měkké, zahustíme polévku hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Provaříme, přimícháme kysanou smetanu a přidáme i prolisovaný česnek, který už jen necháme přejít varem. Do odstavené polévky vložíme uvařené brambory, houby a maso. Místo hub můžeme do zelňačky přidat i trochu uvařených fazolí.

  4. Zelňačku s modrým česnekem rozdělíme do hlubokých talířů či misek a podáváme. Polévka je velmi dobrá a sytá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!