Zelňačka bez smetany recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

100 g slanina
sůl
petrželka
majoránka
1 ks cibule
kmín
1 lžíce sádlo
200 g uzeniny
mletý pepř
hladká mouka
4 ks velké brambory
1 sklenice kysané zelí
mletá sladká i pálivá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Uzeninu oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo na kolečka (podle druhu zvolené uzeniny). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky

  2. Na slanině se lžící sádla zpěníme cibuli a po chvíli přidáme uzeninu. Mírně ji osmahneme. Zasypeme asi lžící sladké papriky, promícháme a přidáme brambory, které krátce orestujeme. Přidáme podle chuti pálivou papriku a mletý pepř

  3. Podlijeme vodou, osolíme a okmínujeme a přiklopíme poklicí. Dusíme 10 minut. Pak přidáme kysané zelí i s lákem (podle potřeby můžeme zelí překrájet)

  4. Zelňačku přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a podle potřeby dolijeme vodu. Vaříme 5 minut. Na závěr přidáme petrželku a majoránku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!