Zelná polévka s debrecínkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

150 g cibule
4 ks klobása
2 plátky debrecínka
2 l hovězí vývar
400 g bílé hlávkové zelí
podle chuti
sůl
kmín
1 lžíce mletá paprika
mletý černý pepř
na ozdobu
pažitka
zakysaná smetana
podle potřeby
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nakrájíme na silnější proužky, důkladně propláchneme, osolíme a okmínujeme. Zelí necháme půl hodiny odstát. Cibuli nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kousky podle chuti. Debrecínku nakrájíme nadrobno. Pažitku nasekáme nadrobno.

  2. V hrnci na sádle osmahneme cibuli do tmavší barvy, poprášíme sladkou nebo pálivou paprikou, drceným kmínem, solí a mletým pepřem. Základ promícháme a přidáme nakrájenou klobásu, orestujeme a vložíme zelí.

  3. Vaříme pomalu a po chvíli podlijeme vývarem. Vaříme společně asi hodinu. Zhruba 15 minut před koncem přidáme nadrobno nakrájenou debrecínku. Hotovou zelnou polévku dochutíme solí, mletým pepřem a oblíbeným kořením podle chuti.

  4. Zelnou polévku s debrecínkou nabereme do misek, ozdobíme kopečkem smetany a čerstvě nasekanou pažitkou. Zelnou polévku s debrecínkou podáváme teplou jako první chod. Do polévky se mohou přidat i brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!