Zelná polévka s debrecínkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 150 g cibule 4 ks klobása 2 plátky debrecínka 2 l hovězí vývar 400 g bílé hlávkové zelí podle chuti sůl kmín 1 lžíce mletá paprika mletý černý pepř na ozdobu pažitka zakysaná smetana podle potřeby sádlo
Postup Zelná polévka s debrecínkou recept
Postup přípravy receptu
-
Zelí nakrájíme na silnější proužky, důkladně propláchneme, osolíme a okmínujeme. Zelí necháme půl hodiny odstát. Cibuli nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kousky podle chuti. Debrecínku nakrájíme nadrobno. Pažitku nasekáme nadrobno.
V hrnci na sádle osmahneme cibuli do tmavší barvy, poprášíme sladkou nebo pálivou paprikou, drceným kmínem, solí a mletým pepřem. Základ promícháme a přidáme nakrájenou klobásu, orestujeme a vložíme zelí.
Vaříme pomalu a po chvíli podlijeme vývarem. Vaříme společně asi hodinu. Zhruba 15 minut před koncem přidáme nadrobno nakrájenou debrecínku. Hotovou zelnou polévku dochutíme solí, mletým pepřem a oblíbeným kořením podle chuti.
Zelnou polévku s debrecínkou nabereme do misek, ozdobíme kopečkem smetany a čerstvě nasekanou pažitkou. Zelnou polévku s debrecínkou podáváme teplou jako první chod. Do polévky se mohou přidat i brambory.