Zeleninový boršč podle Mačingové recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 špetka sůl
1 ks cibule
1 miska celer
1 miska mrkev
1 miska petržel
1 plechovka rajčatový protlak
3 lístky bobkový list
5 kuliček nové koření
2 lžíce olivový olej
1 špetka mletý pepř
1 miska zelená paprika
1 miska kedluben
1 špetka drcený kmín
3 misky červená řepa
1 špetka mletá sladká paprika
podle chuti
čerstvá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu zeleninu pečlivě očistíme a nakrájíme na kostičky. Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na větší kusy a uvaříme doměkka, poté ji nakrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme veškerou zbývající kořenovou zeleninu a kedluben, trvá to cca 15 minut. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji zvlášť.

  2. Podušenou zeleninu osolíme, opepříme, přidáme kmín, nové koření, bobkový list a nakrájenou papriku. Opět chvíli mícháme, přidáme mletou sladkou papriku a přilijeme půl litru vody. Směs vaříme do změknutí zeleniny. Poté přidáme uvařenou červenou řepu a vaříme dál.

  3. Do hrnce přidáme osmahnutou cibuli, na plátky nakrájený česnek a rajský protlak. Necháme převařit, přidáme dostatek vody a ještě jednou nechat vzkypět. Na závěr můžeme do boršče přidat i čerstvou nasekanou petrželku.

  4. Zeleninový boršč podle Mačingové podáváme jako velmi sytou a zdravou polévku, která nahradí i hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!