Zeleninová polévka s pestem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1-2 lžičky sůl
30 g máslo
6 sklenic brambory
1 ks cibule
3 l voda
450 g cuketa
1 ks rajče
450 g fazolky
50 g těstoviny
3 lžíce olivový olej
0.5 šálku strouhaný parmazán
450 g bílé fazole
1 lžíce rajčatová pasta
podle chuti
4 stroužky česnek
1 šálek bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Používáme-li sušené fazole, namočíme je přes noc do vody. Fazole vložíme do hrnce s čerstvou vodou tak, aby byly všechny zcela ponořené. Přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 15 minut. Poté slijeme. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme, brambory nakrájíme na kostičky, cuketu nakrájíme na 5 mm silné plátky, česnek prolisujeme.

  2. Ve větší pánvi rozpustíme máslo, přidáme všechnu zeleninu a zprudka smažíme asi 5 minut doměkka. Směs zalijeme studenou vodou a osolíme. Pod pokličkou vaříme asi 1 hodinu. Do polévky přidáme těstoviny a vaříme dalších 15 minut.

  3. Pro přípravu pesta vložíme do mixéru lístky bazalky a prolisovaný česnek. Vše rozmixujeme dohladka. Rajče zalijeme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Smícháme se směsí bazalky a česneku, poté přisypeme sýr a přidáme rajčatovou pastu. Za stálého míchání postupně přiléváme olej. Pesto přidáme do polévky až těsně před podáváním.

  4. Zeleninovou polévku s pestem podáváme horkou a s křupavým chlebem. Recept je pro 4 - 6 osob.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!