Zapékaný květák v bešamelu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
strouhanka
1 žloutek
2 dl mléko
1 ks květák
50 g niva
30 g hrubá mouka
2 dl zeleninový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Květák očistíme, zbavíme listů a omyjeme. Rozkrojíme jej a ve slané vroucí vodě jej uvaříme do poloměkka. Uvařený květák vyjmeme, rozebereme na růžičky a necháme okapat.

  2. Do části rozpuštěného másla přidáme mouku. Opražíme ji, zalijeme mlékem, vývarem, osolíme a za stálého míchání několik minut vaříme. Potom přidáme nastrouhaný sýr a vaříme, dokud se nerozpustí. Sýrový bešamel odstavíme a vmícháme žloutek.

  3. Uvařený květák dáme do vymaštěné zapékací mísy vysypané strouhankou. Přelijeme připravenou omáčkou, posypeme strouhankou a ve vyhřáté troubě zapečeme dokřupava.

  4. Zapékaný květák v bešamelu podáváme ihned ještě horký. Přelijeme jej máslem. Zapékaný květák v bešamelu podáváme s uvařenými či opékanými brambory nebo hranolky a hlávkovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!