Zapékaný květák v bešamelu recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 50 g máslo strouhanka 1 žloutek 2 dl mléko 1 ks květák 50 g niva 30 g hrubá mouka 2 dl zeleninový vývar
Postup Zapékaný květák v bešamelu recept
Postup přípravy receptu
-
Květák očistíme, zbavíme listů a omyjeme. Rozkrojíme jej a ve slané vroucí vodě jej uvaříme do poloměkka. Uvařený květák vyjmeme, rozebereme na růžičky a necháme okapat.
Do části rozpuštěného másla přidáme mouku. Opražíme ji, zalijeme mlékem, vývarem, osolíme a za stálého míchání několik minut vaříme. Potom přidáme nastrouhaný sýr a vaříme, dokud se nerozpustí. Sýrový bešamel odstavíme a vmícháme žloutek.
Uvařený květák dáme do vymaštěné zapékací mísy vysypané strouhankou. Přelijeme připravenou omáčkou, posypeme strouhankou a ve vyhřáté troubě zapečeme dokřupava.
Zapékaný květák v bešamelu podáváme ihned ještě horký. Přelijeme jej máslem. Zapékaný květák v bešamelu podáváme s uvařenými či opékanými brambory nebo hranolky a hlávkovým salátem.