Zapékané brambory se žampiony a pórkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
3 ks vejce
8 ks brambory
2 dl mléko
1 ks cibule
1 ks pórek
180 g niva
250 g žampiony
mletý pepř
zakysaná smetana
80 g anglická slanina
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Brambory ve slupce uvaříme takřka doměkka. Budou-li trochu tvrdší, lépe se s nimi bude později pracovat. Necháme je vychladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na kolečka

  2. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky, pórek na kolečka a rozpůlenou cibuli také. Nivu nastrouháme na hrubším struhadle a anglickou slaninu nakrájíme na menší kousky

  3. Vejce smícháme s mlékem, nivou, osolíme a opepříme

  4. Zapékací mísu vymažeme máslem a dno vyložíme polovinou brambor. Na brambory nasypeme cibuli, žampiony, pórek a jako poslední vrstvu opět použijeme plátky brambor. Vše přelijeme rozšlehanými vejci

  5. Brambory se žampiony a pórkem dáme na 30 - 40 minut zapéci do rozehřáté trouby na 160 °C

  6. Zapékané brambory se žampiony a pórkem podáváme ihned po přípravě jako hlavní chod. Můžeme doplnit kopečkem zakysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!