Brambory zapečené s nivou a brokolicí recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 - 3 ks vejce
máslo
10 ks brambory
250 ml mléko
2 ks cibule
1 ks brokolice
200 g niva
200 g anglická slanina
150 - 200 g plátkový sýr
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce. Nemusíme je vařit úplně doměkka. Necháme je vychladnout a slupku oloupeme. Brambory můžeme mít uvařené i den předem

  2. Brokolici necháme jen krátce povařit, aby nebyla příliš měkká. Doporučuji vařit nad párou. Pak ji rozkrájíme na kousky. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka, silná asi 1/2 centimetru

  3. Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kolečka. Osmahneme ji na másle. Smažíme, dokud nezesklovatí, pak ji vyjmeme a na pánvi krátce orestujeme i slaninu, rozkrájenou na kostičky nebo na tenké plátky

  4. Větší zapékací pekáč vymažeme máslem. Na dno naskládáme polovinu nakrájených brambor, na ně poklademe brokolici. Na vrstvu brokolice rozdrobíme nebo nastrouháme nivu, posypeme slaninou. Vrstvu slaniny zakryjeme plátky sýra a nakonec druhou polovinou koleček z brambor. Na brambory poklademe tenké plátky másla

  5. V mléku rozkvedláme vejce, osolíme, opepříme a směsí polijeme rovnoměrně připravené brambory v pekáčku. Pečeme v troubě při 150 °C asi 35 - 40 minut dozlatova

  6. Upečené brambory podáváme s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Můžeme dochutit kečupem

  7. Pokrm můžeme připravit i bez anglické slaniny. I bez ní je výborný a uvítají ho i vegetariáni.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!