Zapékané brambory se sýrem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
sůl
1 balíček hermelín
1 balíček mozzarella
čerstvý zázvor
5 - 8 lístků čerstvá bazalka
1 kostka zeleninový bujón
mletý černý pepř
sušená bazalka
1 - 1,5 kg nové brambory
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání
1 kelímek smetana (12%)
1 balíček mražená zeleninová směs (kukuřice, hrášek, mrkev)
kořenící směs s paprikou

Postup přípravy receptu

  1. Mraženou zeleninu dáme vařit do vody s kostkou bujonu a kousky oloupaného čerstvého zázvoru, díky kterému získá zelenina štiplavou příchuť. Zeleninu scedíme a zázvor vyjmeme

  2. Hermelín a mozzarellu nakrájíme na plátky. Čerstvou bazalku nasekáme

  3. Brambory omyjeme a odrhneme nepoužitou drátěnkou nebo kartáčkem dočista. Brambory dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Poté je scedíme a necháme vychladit tak, abychom je mohli bez problémů nakrájet na kolečka

  4. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Poklademe vrstvu bramborových plátků, posypeme zeleninou a posypeme sušenou bazalkou a kořením podle chuti. Na to položíme polovinu připraveného sýru. Navrstvíme znovu plátky brambor, opět posypeme kořením, ale tentokrát vynecháme sušenou bazalku a nahradíme ji bazalkou čerstvou. Opět poklademe plátky sýru

  5. Zapékané brambory se sýrem dáme péct do dobře vyhřáté trouby. Asi po 20-ti minutách pečení, přelijeme smetanovou zálivkou (smetana, sůl, mletý pepř) a necháme ještě asi dalších 15 minut zapékat. Hlídáme sýr, má snahu se připékat, proto ke konci nastavíme pouze spodní režim

  6. Zapékané brambory se sýrem podáváme teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!