Zapékané brambory s masem a kukuřicí recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl sůl 3 ks vejce 1 ks cibule grilovací koření 1 lžíce olivový olej 4 lžíce olivový olej na smažení 1/2 konzervy sterilovaná kukuřice mletý barevný pepř mletý černý pepř 1 kelímek smetana na vaření 6 ks větší brambory 2 ks krůtí prsní řízek koření adžika 1 lžička harissa nebo mleté chilli
Postup Zapékané brambory s masem a kukuřicí
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Oloupanou cibuli rozkrájíme na kolečka. Maso omyjeme, naklepeme a každý plátek rozdělíme na 2 medailonky, které z obou stran potřeme olivovým olejem, kořením adžika, mírně solí a pepřem. Krůtí plátky necháme minimálně 2 hodiny odležet
Na pánvi rozpálíme olivový olej a bramborové plátky společně s cibulí osmahneme, během smažení posypeme solí a harissou nebo chilli. Plátky brambor chytí zlatavou barvu, k přípravě stačí 5 minut, budou jen napůl měkké. Odstavíme
Do pekáčku vsypeme brambory s cibulí a pokapeme zhruba polovinou oleje. Zbytek necháme v pánvi. Posypeme grilovacím kořením
Na stejné pánvi osmahneme z obou stran krůtí medailonky, když se maso zatáhneme, zasypeme kukuřicí a ještě krátce orestujeme. Pak vsypeme na brambory a zalijeme asi 3/4 kelímku smetany opět trochu osolené a opepřené. Můžeme použít i tučnější variantu - smetanu ke šlehání. Takto připravený pekáček zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme do vyhřáté trouby zhruba na 25 minut. Pak odklopíme, zalijeme zbytkem smetany rozšlehané s vejci a opět dochucené kořením. Už nezakrýváme, jen zhruba 20 minut dozlatova a do zatuhnutí zapečeme
Zapékané brambory s masem a kukuřicí podáváme teplé a ihned po přípravě, tak chutnají nejlépe
Krůtí maso můžeme nahradit kuřecím nebo i vepřovým, vegetariáni se obejdou bez a přisypou více kukuřice nebo jiné zeleniny, nakonec mohou zasypat sýrem.