Zapékané brambory s masem a kukuřicí recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
sůl
3 ks vejce
1 ks cibule
grilovací koření
1 lžíce olivový olej
4 lžíce olivový olej na smažení
1/2 konzervy sterilovaná kukuřice
mletý barevný pepř
mletý černý pepř
1 kelímek smetana na vaření
6 ks větší brambory
2 ks krůtí prsní řízek
koření adžika
1 lžička harissa nebo mleté chilli

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Oloupanou cibuli rozkrájíme na kolečka. Maso omyjeme, naklepeme a každý plátek rozdělíme na 2 medailonky, které z obou stran potřeme olivovým olejem, kořením adžika, mírně solí a pepřem. Krůtí plátky necháme minimálně 2 hodiny odležet

  2. Na pánvi rozpálíme olivový olej a bramborové plátky společně s cibulí osmahneme, během smažení posypeme solí a harissou nebo chilli. Plátky brambor chytí zlatavou barvu, k přípravě stačí 5 minut, budou jen napůl měkké. Odstavíme

  3. Do pekáčku vsypeme brambory s cibulí a pokapeme zhruba polovinou oleje. Zbytek necháme v pánvi. Posypeme grilovacím kořením

  4. Na stejné pánvi osmahneme z obou stran krůtí medailonky, když se maso zatáhneme, zasypeme kukuřicí a ještě krátce orestujeme. Pak vsypeme na brambory a zalijeme asi 3/4 kelímku smetany opět trochu osolené a opepřené. Můžeme použít i tučnější variantu - smetanu ke šlehání. Takto připravený pekáček zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme do vyhřáté trouby zhruba na 25 minut. Pak odklopíme, zalijeme zbytkem smetany rozšlehané s vejci a opět dochucené kořením. Už nezakrýváme, jen zhruba 20 minut dozlatova a do zatuhnutí zapečeme

  5. Zapékané brambory s masem a kukuřicí podáváme teplé a ihned po přípravě, tak chutnají nejlépe

  6. Krůtí maso můžeme nahradit kuřecím nebo i vepřovým, vegetariáni se obejdou bez a přisypou více kukuřice nebo jiné zeleniny, nakonec mohou zasypat sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!