Makové řezy s krémem a broskvemi recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
6 ks vejce
250 g máslo
200 g cukr moučka
160 g cukr krystal
110 g polohrubá mouka
1 ks kypřící prášek
3 lžíce studená voda
200 g mletý mák
broskvový kompot
120 g Hera nebo máslo
višňová nebo rybízová marmeláda
2 kelímky zakysaná smetana 15%
Postup Makové řezy s krémem a broskvemi
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme sníh. Vyšleháme 6 bílků se 3 lžícemi studené vody a potom zašleháme polovinu cukru z celkové dávky. Změklou Heru (máslo nebo tuk na pečení) utřeme se zbylým cukrem a žloutky a opatrně přidáme ušlehaný sníh. Do tohoto základu zapracujeme mouku promíchanou s mákem a kypřícím práškem (nejlépe stěrkou)
Těsto vylijeme na vymazaný plech a vysypaný moukou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 20 minut
Upečené těsto necháme chladnout a mezitím si připravíme krém. Vyšleháme 250 g másla s 200 g moučkového cukru a zakysanými smetanami o obsahu 180 g
Upečené vychladlé těsto potřeme višňovou nebo rybízovou marmeládou a poklademe těsně vedle sebe plátky nakrájených broskví z kompotu. Povrch makových řezů potřeme krémem a dáme vychladit
Makové řezy s krémem a broskvemi můžeme z polovičního množství všech surovin upéct i v dortové formě.