Čajové víno - Kombucha recept

Apetit Recepty nápoje

Suroviny na recept

30 dkg cukr
3 l voda
3 porce černý čaj
3 porce zelený čaj
1 - 3 ks kombucha
0,3 l hotový nápoj

Postup přípravy receptu

  1. Kombuchu si doma můžeme udělat více způsoby

  2. Varianta, když máme houbu. Vodu dáme do odpovídajícího hrnce a uvedeme do varu. Přidáme cukr a necháme krátce povařit, asi 5 minut. Sundáme z plotny a přidáme čaj. Necháme odstát a zchladit na 30 a méně stupňů Celsia, klidně i přes noc. Do velké zavařovačky nalijeme hotový nápoj, dolijeme čajem a do nálevu přidáme houbu. Je vcelku jedno, jak ji tam člověk dá

  3. Varianta bez houby. Postup je totožný s variantu č. 1, akorát nemáme houbu, která se nám za asi týden utvoří na povrchu nálevu

  4. Doba kvašení je 8 - 10 dní. Doba je jen orientační, záleží na mnoha faktorech a

  5. konkrétní chuti jedince, chce si to vychytat podle sebe

  6. Houbu lze získat i z kupovaného nápoje. Koupíte ho v každé slušnější lékárně za asi 70,- Kč. Stačí nápoj připravit podle varianty 2 a do týdne budete mít pár milimetrů silnou houbu. Sám jsem takto začínal

  7. V chladu a temnu má kombucha má velmi dlouhou skladovací dobu. Do nápoje se před kvašením dá přidat alkohol - pálenka. Nálev se dá připravit i z bylin. Kofein podporuje růst. Nápoj by neměl přijít do styku s kovem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!