Zapečený květák v bešamelu recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks vejce
60 g máslo
strouhanka
150 ml mléko
tuk
900 g květák
45 g hladká mouka
150 g tvrdý sýr (eidam)

Postup přípravy receptu

  1. Omytý květák rozebereme na malé růžičky a dáme vařit téměř doměkka. Uvařený květák necháme vychladnout

  2. Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, do které zvolna přiléváme za stálého míchání mléko, až vznikne hustá kaše. Do prochladlé kaše přimícháme žloutky, najemno strouhaný tvrdý sýr a z bílků tuhý sníh. V případě, že je sýr hodně slaný, nepřidáváme žádnou sůl. V opačném případě osolíme podle potřeby

  3. Uvařený a vychladlý květák promícháme s připravenou směsí a dáme do předem vymazaného, strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy. Květák v bešamelu zvolna pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neudělá zlatavá kůrčička

  4. Zapečený květák v bešamelu podáváme s vařeným bramborem a okurkovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!