Zapečené žampiony s vejci recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 ks vejce 1 hrst petrželka 1 ks cibule 1 ks citron 2 lžíce máslo na vymazání 500 g menší žampiony 100 ml 10% smetana podle chuti sůl mletý černý pepř
Postup Zapečené žampiony s vejci recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Petrželku opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Žampiony očistíme, případně oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokud jsou žampiony velké, oddělíme nožičky od kloboučků a obojí nakrájíme zvlášť.
Houby dáme do rendlíku, zalijeme 300 ml horké vody a lžící citronové šťávy. Přisypeme cibuli a petrželku. Okořeníme pepřem a solí a pod pokličkou pomalu dusíme asi 10 minut. Když se voda odpaří, přimícháme mimo oheň směs smetany a rozšlehaných vajec.
Troubu rozehřejeme na 170 °C. Zapékací misky vymažeme máslem a rozdělíme do nich žampionovou směs. Misky naskládáme do širšího pekáče a do poloviny výšky misek je zalijeme horkou vodou. Žampiony s vejci pečeme ve vodní lázni asi 20 minut.
Zapečené žampiony s vejci podáváme s pečivem.