Zapečené brambory se slaninou a romadurem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1-2 stroužky česnek
1 kg brambory
1-2 ks cibule
200 g anglická slanina
100 ml smetana ke šlehání
100 ml suché bílé víno
100 g romadur
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a v celku povaříme asi 10 minut v osolené vodě, pak vodu slijeme. Troubu rozehřejeme na 220 °C. Než brambory vychladnou, nakrájíme slaninu na hranolky, oloupanou cibuli na větší kostičky a oloupaný česnek na tenké plátky.

  2. Slaninu dáme opékat na pánev, když začne hnědnout a uvolní tuk, přidáme cibuli. Za občasného míchání necháme cibuli opéct. Pak přidáme plátky česneku, promícháme a necháme rozvonět. Přidáme víno a za občasného promíchání necháme vařit, dokud se víno téměř neodpaří. Mezitím nakrájíme brambory na plátky.

  3. Zapékací misku vymažeme máslem nebo tukem ze slaniny, naskládáme vrstvu brambor, opepříme. Na ně nasypeme obsah pánve - cibuli, slaninu, česnek. A navrch ještě vrstvu brambor. Zalijeme smetanou. Romadur nakrájíme na plátky a ty poklademe na brambory.

  4. Připravené brambory se slaninou a romadurem vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 25 minut.

  5. Zapečené brambory se slaninou a romadurem rozdělíme na porce, naservírujeme na talíře a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!