Zapečená kapusta se slaninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks vejce
1 lžíce máslo
1 ks cibule
250 ml smetana
1 lžíce hladká mouka
10 dkg anglická slanina
10 dkg tvrdý sýr
1 kg růžičková kapusta
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Růžičkovou kapustu omyjeme, očistíme a dáme vařit do osolené vody zhruba na 15 minut. Po uvaření vodu z kapusty slijeme a necháme okapat.

  2. Mezitím si nakrájíme anglickou slaninu na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a slaninu s cibulí necháme zesklovatět. Poté poprášíme moukou a dobře promícháme. Přilijeme smetanu a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustší omáčku.

  3. Hotovou omáčku necháme chvíli zchladnout, pak do ní přimícháme vejce a nastrouhaný sýr (jen polovinu dávky). Ochutíme solí a pepřem.

  4. Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme kapustu, kterou přelijeme uvařenou omáčkou, povrch posypeme zbylým strouhaným sýrem.

  5. Pokrm z kapusty upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Podáváme s vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!